Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Ταξίδι στην Κρακοβία (ημέρα 2η)

                                     
Μετά την άφιξη μου στην Κρακοβία και τη μικρή περιήγησή μου σε αυτή παρήλθε η πρώτη μου μέρα στην Κρακοβία. Τη δεύτερη μέρα αφού παρακολούθησα κάποια μαθήματα στο σχολείο του παιδιού που με φιλοξενούσε, περιηγήθηκα στην πόλη παίρνοντας μία πρώτη γεύση για το τι έμελε να ακολουθήσει τη τέταρτη ημέρα. Πιο αναλυτικά...



Τη δεύτερη ημέρα ξυπνήσαμε νωρίς ώστε να είμαστε στο σχολείο στη σωστή ώρα. Το σχολείο απήχε περίπου μισή ώρα με τα πόδια από το σπίτι. Έτσι λοιπόν εκείνη τη μέρα αποφασίσαμε να πάμε με τα πόδια ώστε να μπορέσω κι εγώ να δω την πόλη. Ωστόσο δεν θα αναφερθώ ούτε και τώρα εκτενώς στο κέντρο της πόλης, κάτι το οποίο όμως θα κάνω στο άρθρο της τέταρτης μέρας, κατά την οποία περιηγηθήκαμε με ξεναγό στην πόλη. Φτάνουμε στο σχολείο το οποίο προς έκπληξη μου δε θυμίζει σε τίποτα τα ελληνικά σχολεία με τα μεγάλα προαύλεια. Εν αντιθέσει το συγκεκριμένο ιδιωτικό σχολείο ήταν ένα τριώροφο κτίριο σε μορφή πολυκατοικίας. Σε κάθε όροφο υπήρχε μία μεγάλη πόρτα, πίσω από την οποία βρίσκονταν τέσσερις με πέντε τάξεις. Το μάθημα που παρακολούθησα εκείνη την ημέρα ήταν αυτό της Λογοτεχνίας και των αγγλικών. Στο πρώτο δυστυχώς δεν μπορούσα να καταλάβω τίποτα διότι πραγματοποιείται στα πολωνικά, σε αντίθεη με όλα τα υπόλοιπα μαθήματα, τα οποία γίνονταν στα αγγλικά.

Το μάθημα των αγγλικών θυμίζει μάθημα σε φροντιστήριο. Από ό, τι κατάλαβα, τα παιδιά δεν χρειάζεται να πηγαίνουν φροντιστήριο για τα αγγλικά, παρά μόνο να παρακολουθούν τα μαθήματα στο σχολείο. Τα μαθήματα διεξάγονται σε ήρεμο τόνο, με ολιγομελή τμήματα και από νέους καθηγητές, ενώ την ίδια στιγμή ο σχολικός εξοπλισμός είναι αρκετά πλούσιος. Την επόμενη και την μεθεπόμενη ημέρα παρακολούθησα μαθηματικά και γεωγραφία. Όσον αφορά το πρώτο τα περισσότερα πράγματα που αναφέρθηκαν τα γνώριζα ήδη, οπότε δεν πρόθεσα κάτι στις γνώσεις μου. Αντίθετα το δεύτερο μου προξένησε μεγάλη εντύπωση καθώς σε μία διδακτική ώρα απέκτησα πάρα πολλές και χρήσιμες γνώσεις. Το προαναφερθέν  μάθημα έγινε σε μία βιβλιοθήκη, πιθανόν την κεντρική του σχολείου, η περιεκτικότητα της οποίας σε βιβλία με εντυπωσίασε πάρα πολύ.

Ο ποταμός Βιστούλας


Επιστρέφω, όμως, στη δεύτερη ημέρα και στη βόλτα μου στην Κρακοβία. Με το παιδί που με φιλοξενούσε αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το πάρκο της πόλης. Πρόκειται για μία μεγάλη σε μήκος έκταση γεμάτη με πολύ ψηλά δέντρα, αγάλματα που απεικονίζουν ήρωες ή και σημαντικά για την Πολωνία γεγονότα. Χωρίς να το καταλάβω φτάνουμε στο Wawel Castle, το μεγάλο κάστρο της Κρακοβίας, το οποίο δεσπόζει πάνω στον ψηλό λόφο Wawel, με τη σαγηνευτική θέα προς το Βιστούλα ποταμό καθώς και προς την υπόλοιπη πόλη της Κρακοβίας. Έτσι, ο συνδυασμός του επιβλητικού αυτού κάστρου και του σημαντικότερου ποταμού της Πολωνίας, δημιουργούν ένα καταπληκτικό και αξέχαστο σκηνικό.

Το Wawel Castle 



Το πάρκο της πόλης


 Ο Wawel Dragon 
Όπως όλα τα κάστρα, όμως, έτσι και αυτό έχει ένα μύθο να το συνοδεύει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο μύθος αναφέρεται σε έναν δράκο, τον λεγόμενο δράκο του Wawel, ο οποίος στα παλιά χρόνια έτρωγε τα πρόβατα των κατοίκων της περιοχής όπως επίσης και τις παρθένες γυναίκες. Αυτό όμως προκάλεσε την οργή των κατοίκων, με αποτέλεσμα ο βασιλιάς να αποφασίσει να βρει κάποιον για να σκοτώσει τον δράκο, με αντάλλαγμα για όποιον έφερνε σε πέρας τη δύσκολη αυτή αποστολή, ένα πολύ καλό δώρο. Ωστόσο, όλες οι προσπάθειες των ιπποτών ήταν αποτυχημένες. Τότε, η λύση δόθηκε από έναν τσαγκάρη, τον Dratewka, ο οποίος εφάρμοσε ένα πολύ έξυπνο σχέδιο. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας το δέρμα από ένα αρνί, έφτιαξε το ομοίωμα ενός τέτοιου ζώου γεμίζοντάς το ταυτόχρονα με θειάφι. Όταν ο δράκος έφαγε το αρνί αυτό δίψασε πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να πιει το μισό Βιστούλα και τελικά να σκάσει από το πολύ νερό. Ο μύθος αυτός κάθε άλλο παρά ξεχασμένος είναι από τους κατοίκους της Κρακοβίας. Απόδειξη αποτελεί το μεγάλο άγαλμα του δράκου έξω από το Wawel Castle, το οποίο κάθε τρία λεπτά βγάζει φωτιά από το στόμα του δράκου, όπως επίσης και οι διάφορες μικρές μινιατούρες και οι λούτρινες κούκλες δράκων που πωλούνται τόσο έξω από το κάστρο όσο και στο κέντρο της πόλης.

Η είσοδος στην παλιά πόλη 
Φεύγουμε και από εκεί και κατευθυνόμαστε και πάλι προς το κέντρο της πόλης. Αποφασίσαμε να φάμε μεσημεριανό στο Moanburger, το οποίο είχε εξαιρετικά burgers και πιστεύω ότι είναι από τα καλύτερα μαγαζιά fast - food στην πόλη.

Η πόλη
Μετά από αυτό παίρνουμε το δρόμο του γυρισμού για το σπίτι, καθώς είχε έρθει πλέον η ώρα να ξεκουραστούμε. Το άρθρο με την περιγραφή της τρίτης ημέρας θα δημοσιευτεί σύντομα. Παρακάτω μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την Κρακοβία:


Ο Βιστούλας ποταμός, ενώ κύκνοι πλέουν στα νερά του


Ένα από τα αγάλματα που βρίσκονταν στο πάρκο

Το πάρκο της πόλης




Δεν υπάρχουν σχόλια :