Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Ταξίδι στην Κρακοβία (ημέρα 3η)



Μετά τη δεύτερη ημέρα μου στην Κρακοβία και τη μικρή περιήγησή μου στην πόλη, ήρθε η τρίτη ημέρα κατά την οποία τα σχολεία από όλες τις χώρες παρουσίασαν τις εργασίες τους και επισκέφτηκα και το μεγάλο εμπορικό κέντρο της πόλης.



Ο καιρός εκείνο το πρωί ήταν άσχημος καθώς είχε συννεφιά ενώ επίσης έκανε όπως κάθε μέρα κρύο και είχε αρκετή ομίχλη, ωστόσο προς το τέλος της μέρας βελτιώθηκε κάπως, καθώς βγήκε ήλιος. Φτάνουμε στο σχολείο νωρίς και μετά από λίγο το μάθημα ξεκινάει. Για τη διεξαγωγή των μαθημάτων σε αυτό το σχολείο έχω αναφερθεί και σε προηγούμενα άρθρα μου αλλά αξίζει να τονίσω κάποια επιπλέον. Καταρχάς το μάθημα γίνεται στα αγγλικά. Κατόπιν, κάτι που μου προξένησε μεγάλη εντύπωση ότι στην τάξη χρησιμοποιούνται πάρα πολύ τα κομπιουτεράκια. 

Μετά το τέλος του μαθήματος ξεκινάμε για τον κινηματογράφο, στον οποίον φτάνουμε μετά από περπάτημα πέντε λεπτών στην πόλη διασχίζοντας και μια από τις πολλές πλατείες της πόλης. Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται ο κινηματογράφος εξωτερικά δε θυμίζει τόσο πολύ κινηματογράφο παρά καφετέρια. Ωστόσο το εσωτερικό φέρνει στο νου του επισκέπτη εικόνες από κλασικούς παλιούς κινηματογράφους. Κι αυτό είναι εμφανές τόσο από τους εντυπωσιακούς πολυελαίους που τον φωτίζουν, στολίζοντας τον ταυτόχρονα όσο και από τη νεοκλασική αρχιτεκτονική του. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αφού προβάλλονταν μια παρουσίαση και κάποια βίντεο αναφορικά με το πρόγραμμα, θα παρακολουθούσαμε μία ταινία σχετικά με την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου και τις επιπτώσεις της στους πληθυσμούς γύρω από τον τόπο της εξόρυξης. Αξιοσημείωτο είναι ότι πριν την ταινία προβλήθηκε και ένα τρέιλερ της ελληνικής ταινίας "Κυνόδοντας". 

Ακολούθως και αφού παρακολουθήσαμε την ταινία, πήραμε το δρόμο του γυρισμού για το σχολείο όπου και παρουσιάσαμε τις εργασίες μας και πραγματοποιήσαμε διάφορες δραστηριότητες σχετικές με το πρόγραμμα, οι οποίες αξιολογούσαν την ικανότητά μας να φτιάχνουμε διάφορες απλές κατασκευές χρησιμοποιώντας υλικά που συναντάμε στην καθημερινότητά μας, όπως χαρτιά, λαστιχάκια, καλαμάκια κ.α. 

Μετά από αυτά σειρά είχε να γευματίσουμε στο εστιατόριο του σχολείου, το οποίο βρίσκονταν λίγα μέτρα πιο κάτω. Αν και στα φαγητά και στην κουζίνα της Κρακοβίας θα αναφερθώ αναλυτικότερα σε επόμενο άρθρο, ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στο εστιατόριο και στον τρόπο οργάνωσής του. Συγκεκριμένα, το εστιατόριο βρίσκονταν στο δεύτερο όροφο ενός μεγάλου παλιού αλλά και ιδιαίτερα όμορφου εξωτερικά και στις σκάλες που χρησιμοποιεί κανείς για να φτάσει στο χώρο του εστιατορίου. Ωστόσο, το εσωτερικό του εστιατορίου δε θύμιζε παρά λίγο ,και μόνο στα παράθυρα που έβλεπαν προς τα υπόλοιπα νεοκλασικά κτίρια της πόλης, το εξωτερικό αλλά θύμιζε σε μεγάλο βαθμό ένα σύγχρονο εστιατόριο με μοντέρνα τραπέζια και φωτιστικά όσο και ένα πολύ εξυπηρετικό προσωπικό.

Κατόπιν, χωριστήκαμε ο καθένας με το παιδί που τον φιλοξενούσε. Εγώ και το παιδί που με φιλοξενούσε αποφασίσαμε να επισκεφτούμε ένα από τα δύο εμπορικά κέντρα της Κρακοβίας, ένα υπερσύγχρονο και ιδιαίτερα εντυπωσιακό τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά κτίριο. Αφού περάσουμε κάτω από μια γέφυρα όπου υπήρχαν διάφορα μικρά μαγαζάκια καθώς και πλανόδιοι πωλητές φτάνουμε στην είσοδο του εμπορικού Galleria Krakowska, ένα τεράστιο, επιβλητικό κτίριο με γυάλινη επένδυση εξωτερικά. Το εσωτερικό ήταν εξίσου όμορφο με μία μεγάλη ποικιλία μαγαζιών για να ψωνίσει κανείς. Ιδιαίτερη εντύπωση μου προξένησε ένα μαγαζί το οποίο ποθλούσε προϊόντα από όλα τα μέρη του κόσμου. Όταν πλέον προμηθευτήκαμε ο καθένας ό,τι ήθελε ξεκινήσαμε για το σπίτι χρησιμοποιώντας το τραμ, σταθμός του οποίου βρίσκονταν δίπλα από το εμπορικό διευκολύνοντας έτσι τη συγκοινωνία από και προς αυτό. Το επόμενο μέρος του αφιερώματος θα δημοσιευτεί την άλλη Παρασκευή.






Δεν υπάρχουν σχόλια :